| Καιρός στην Αθήνα: 14°C - Eνημέρωση: 12/22/2024 1:50 ΜΜ
Πολλοί δοκίμασαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση και κατέληξαν να συζητούν για την κενότητα, για δάκτυλο που δείχνει τη σελήνη και για άλλα πράγματα που ο πολύς κόσμος νομίζει τρελά. Αυτό είναι όμως στη πραγματικότητα το Τσαν. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, δεν μπορείς να το προσδιορίσεις και σίγουρα δεν μπορείς να το διδάξεις. Ούτως ή άλλως το Τσαν μεταλαμπαδεύεται χωρίς λόγια, χωρίς δόγματα, χωρίς γραφές κατ' ευθείαν από το Μυαλό του Δάσκαλου στο Μυαλό του Μαθητή.
Όπως χαρακτηριστικά δίδαξε και ο Μποντιντάρμα:
Μεταβίβαση γνώσης εκτός των γραφών
(κιν.: jiàowàibiéchuán 教外別傳)
Χωρίς εξάρτηση από λέξεις και γράμματα
(κιν.: bùlìwénzì 不立文字)
Στοχεύοντας συγκεκριμένα στο μυαλό
(κιν.: zhízhǐrénxīn 直指人心)
Αντίληψη της ανθρώπινης φύσης κι επίτευξη Πνευματικής Αφύπνισης
(κιν.: jiànxìngchéngfó 見性成佛)
Το Τσαν (κιν.: chán 禅) δεν είναι φιλοσοφία ή θρησκεία. Είναι προσωπικό βίωμα, καθαρή εμπειρία της ζωής και του εαυτού μας κι εστιάζει στην αντίληψη της ανθρώπινης φύσης μέσω της ξαφνικής επίτευξης της Πνευματικής Αφύπνισης. Είναι μια προσπάθεια να έρθει κανείς σε άμεση επαφή όχι με τις ιδέες για την αλήθεια, αλλά με την ίδια την αλήθεια, χωρίς θεωρίες και χωρίς τις εμπειρίες τρίτων. Δεν θεωρείται ο μοναδικός αληθινός δρόμος για τη πνευματική αφύπνιση, απλά είναι ο πιο άμεσος.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι για να παρακολουθήσει κανείς την διδασκαλία του Τσαν πρέπει να αποσυρθεί σε κάποιο μοναστήρι, να ξυρίσει τα μαλλιά του, να φορέσει ρόμπες και να ξεχάσει τη ζωή. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη κατανόησης του Τσαν από το ευρύ κοινό. Η διδασκαλία του Τσαν δεν απευθύνεται μόνο σε μοναχούς ή μοναχές που ζούνε σε μοναστήρια, προορίζεται για όλους χωρίς καμιά εξαίρεση.
Η πνευματική πορεία δεν έχει τελειωμό, είναι εξελικτική.
«Τι είναι Τσαν; [κιν.: shíyāoshìchán 什么是禅],»
Aπό την ομιλία του Δάσκαλου Σι Γιαν Tζουό [κιν.: shìyánzhuó 釋延卓 / 1965 - ?] σχετικά με την Ύπαρξη, στο Μοναστήρι του Νεαρού Δάσους [κιν.: Shàolínsì 少林寺] τον Ιούλιο του 2010.
Παράθεση με την άδεια του