| Καιρός στην Αθήνα: 10°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 9:20 ΠΜ
To Eλληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Σαολίν, με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ευπαθείς ομάδες, έλαβε ακόμη μια μοναδική πρωτοβουλία για τον Ελλαδικό, ίσως και διεθνή χώρο, παρουσιάζοντας τις απαλές τέχνες του Σαολίν στο σύλλογο συνδρόμου Down Ελλάδος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Κατόπιν πρωτοβουλίας του διευθυντή του ΕΠΟΣ Διδάσκαλου Σταυρίδη Ιορδάνη και σε άμεση συνεννόηση με τους υπεύθυνους του τμήματος ειδικής φυσικής αγωγής παιδαγωγό κου Eυάγγελου Μάντσου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και διαδραστικό βιωματικό σεμινάριο στις απαλές τέχνες του Σαολίν όπως το το Ρόου Τσουάν και Τσι Γκoν, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 στην έδρα του συλλόγου. Την επιμέλεια ανέλαβε ο Επικεφαλής του Εθνικού Κλιμακίου Βορείου Ελλάδος κος Βασιλόπουλος Ιωάννης του Κέντρου Πολιτισμού Σαολίν Θεσσαλονίκης "Αληθινή Ατραπός" συνοδευόμενος από την επιδεικτική ομάδα του Κέντρου.
Το κλιμάκιο δέχτηκε θερμότατη υποδοχή από το Διοικητικό συμβούλιο, γονείς και μέλη του συλλόγου συνδρόμου Down Ελλάδος.
Αρχικά έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις απαλές τέχνες του Σαολίν. Εξηγήθηκε ότι το Σάολίν Ρόου Τσουάν [Κιν: Shàolín róu quán 少林 柔拳] ή «απαλή γροθιά» και το Σάολίν Τσι Γκον [κιν.: Shàolín qìgōng 少林气功] αποτελούνται από ήπιες, μαλακές διαδοχικές κινήσεις που συνδυάζονται με διαφραγματική αναπνοή, που σαν στόχο έχουν να αναπτύξουν σταθερά τα αποθέματα φυσικής και ζωτικής ενέργειας που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός προσφέροντας μια ολιστική (νοητική, σωματική) ενδυνάμωση στον ασκούμενο. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των 1500 χρόνων κουλτούρας του Ναού Σαολίν, τον οποίο η UNESCO την 1η Αυγούστου 2010 αναγνώρισε σαν Πολιτιστικό Μνημείο της Ανθρωπότητας και το κατέταξε σαν Μνημείο Εξέχουσας Παγκόσμιας Σημασίας. Η τέχνη του Σαολίν Ρόου Τσουάν αποτελεί την πρόγονη μορφή του γνωστού στο ευρύ κοινό Ταϊ Τσι Τσουάν (Τai Chi Chuan) ή πιο σωστά Ταϊ Τζι Τσουάν [κιν.: tàijíquán 太极拳]. Το Σαολίν Ρόου Τσουάν και Τσι Γκον που προτείνονται, είναι στην πρωταρχική τους μορφή κάτι που δεν συμβαίνει με το Ταϊ Τσί το οποίο έχει υποστεί εξαιρετικές αλλοιώσεις από την Κινέζικη Επιτροπή Αθλημάτων από το 1956.
Οι σπουδαστές του Κέντρου στη συνέχεια παρουσίασαν ένοπλες και άοπλες δεξιότητες των απαλών τεχνών του Σαολίν κορυφώνοντας την ανυπομονησία όλων των παρευρισκόμενων.
Εξηγήθηκε εν συντομία το πώς τα γυμνάσματα αυτά επιδρούν όχι μόνο στην καθημερινότητα του ασκουμένου αλλά και στο στενότερο περιβάλλον του.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο Τσι Γκον και Σαολίν Ρόου Τσουάν, ενθαρρύνοντας όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν, γονείς, παιδιά, μέλη, ανεξαρτήτου ηλικίας, σωματότυπου αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως το ευπροσάρμοστο των τεχνών του Σαολίν σε κάθε ασκούμενο.
Φροντιστές, γονείς, παιδιά, χαμόγελα… έγιναν όλοι ένα σε μια κατάσταση αφοσίωσης πέρα από το Εγώ. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο γαλήνια και κορυφώθηκε με καθιστό διαλογισμό από όλους τους παρευρισκόμενους.
Οι εκπαιδευτές φυσικής αγωγής ευχαρίστησαν το κλιμάκιο και προσέφεραν αναμνηστικά δώρα του συλλόγου.
Με το τέλος της παρουσίασης ο παιδαγωγός ειδικής φυσικής αγωγής κος Μάντσος ανέφερε «Είναι αξιοσημείωτη η προσοχή και ηρεμία με την οποία παρακολουθούσαν τα παιδιά, το απλό μεν απαιτητικό όμως, κατά τα άλλα πρόγραμμα. Ο χρόνος κύλησε πολύ γρήγορα. Η χαρά ήταν πραγματικά ζωγραφισμένη όχι μόνο στα πρόσωπα των παιδιών αλλά και των φροντιστών τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η πρωτοβουλία αυτή είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Θα θέλαμε πολύ να επαναλάβουμε αντίστοιχες τέτοιες δράσεις στο σύλλογο. Ευχαριστούμε θερμά Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν.»
«Σε τι άλλο από την προσφορά στον συνάνθρωπο θα μπορούσαν να αποσκοπούν οι τέχνες του Σαολίν; Το μήνυμα αυτό και η ουσία των τεχνών του Σαολίν, που δυστυχώς στις μέρες μας τείνουν να χαθούν, περνάει έμπρακτα μέσα από τις δράσεις του ΕΠΟΣ. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν θα είναι πάντα αρωγός, και είναι καθήκον του, να συνεισφέρει στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είμαστε πάντα στη διάθεση του Συλλόγου Down Ελλάδος, στα μέλη του και τις οικογένειές του και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους.» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΠΟΣ κος Σταυρίδης Ιορδάνης.