| Καιρός στην Αθήνα: 13°C - Eνημέρωση: 12/22/2024 11:50 ΠΜ
Ο Δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓] 34ης Γενεάς άμεσης διαδοχής από το ναό Σαολίν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Το όνομα του είναι Σταυρίδης Ιορδάνης, είναι Επίσημα Διαπιστευμένος Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών από το Ναό Σαολίν, ιδρυτής του Ελληνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Σαολίν, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαολίν [Shaolin Europe Association (SEA)], επίσημος εκπρόσωπος της Κουλτούρας και του Πολιτισμού του Σαολίν στην Ελλάδα και κληρονόμος των «Πολεμικών Τεχνών της Παραδοσιακής Ορθόδοξης Σχολής του Σαολίν» [Κιν.: Shàolín chuántǒng zhèngzōng wǔgōng 少林传统正宗武功].
Ο Έλληνας Δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό, είναι συνεχιστής της οικογένειας του Δασκάλου Σι Γιουνγκ Πο [κιν.: shìyǒngpō 释永坡 | 1926 - 2018] και μαθητής των Δασκάλων Σι Γιουνγκ Γκουό [κιν.: shìyǒngguó 释永国 | 1962 - ] και Σι Γιουνγκ Χέι [κιν.: shìyǒnghǎi 释永海 | 1952 - ], 33ης γενεάς του ναού Σαολίν.
Ξεκίνησε την ενασχόληση του με τις μαχητικές τέχνες από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνοντας πυγμαχία με τον πατέρα του, πρώην πυγμάχο. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε την ενασχόληση του στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη υπό τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή Μωϋσίδη Τάσο 1934-2010 στον Απόλλωνα Αθήνας και συνέχισε την Αγωνιστική Πυγμαχία στον ίδιο Σύλλογο με τον Προπονητή Μαγουλά Ιωάννη. Παράλληλα έκανε προπόνηση και με το θρύλο της Ελληνικής Πυγμαχίας, στενό φίλο και προπονητή του πατέρα του, Παναγιώτη Κωσταρέλλο. Η γνωριμία με τον Δάσκαλο Τζου Τζανγκ Ντι [Κιν.: zhū zhāngdí 朱璋迪 | 14-5-1898 – 15-12-1982], ήταν καταλυτική για την ενασχόληση του με τις Πολεμικές Τέχνες του Σαολίν. Ο Κινέζος δάσκαλος από το χωριό Τσανγκ Γουάν [Κιν.: chāngwān 昌湾] της Πόλης Σιν Γιανγκ [Κιν.: Xìnyáng 信阳] της επαρχίας Χενάν [Κιν.: Hénán 河南], άνοιξε μια καινούργια πόρτα για εκείνον.
Μετά από αξιολογήσεις το 1994, παίρνει το υπ' αριθμό [3875] πτυχίο του από τη Επίσημη Κρατική Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών της Λούο Γιαν [Κιν.: Luòyángshì Shàolín wǔshù guǎn 洛阳市少林武术馆] με Δάσκαλο τον Σιφού Τσαν Σι Χουέι [Κιν.: Chén Zēngwěi 陈增伟], μαθητή του Σεβάσμιου Δάσκαλου 31ης γενεάς του ναού Σαολίν, Σι Ντε Τσιάν [Κιν.: shìdéqián释德虔 | 1943 – 2008 Κ.Ε.], ενώ το 1997 γίνεται δεκτός και αναγνωρίζεται ως Επίσημος Δάσκαλος του Σαολίν από τον Επικεφαλή του Σαολίν, Σι Γιουνγκ Σιν, ο οποίος τον ονοματοδότησε, όπως προβλέπει το εθιμοτυπικό, ως Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓] αναγνωρίζοντας τον επίσημα σαν Δάσκαλο 34ης Γενεάς του Σαολίν και του έδωσε την εντολή για τη μεταλαμπάδευση της κουλτούρας του Σαολίν στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση και η συγκατάθεση των Δασκάλων του, ήταν καταλυτική για αυτή την αναγνώριση. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει την Πρώτη Ελληνική Ομάδα στο Σαολίν η οποία έκανε δημόσια επίδειξη, ενώπιον του Μελλοντικού Ηγούμενου. Ήταν η πρώτη φορά που ξένη αποστολή Μαθητών έγινε επίσημα δεκτή στο Σαολίν.
Το 2010 ο Δάσκαλος Σταυρίδης, Ιδρύει τον Ελληνικό Πολιτιστικό Οργανισμό Σαολίν [ΕΠΟΣ] [Κιν.: Shàolín Xīlà Wénhuà Zǔzhī 少林希腊文化組织], με σκοπό να διαφυλάξει και να προωθήσει την ορθή, υγιή, άρτια και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Κουλτούρας και του Πολιτισμού του Σαολίν, στην Ελλάδα. Στην 1η επίσημη ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαολίν [Shaolin Europe Association (SEA)] που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, ο Δάσκαλος Σταυρίδης κάνει το Ελληνικό Σαολίν Μέλος της.
Αναγνωρισμένος από την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου [Κιν.: Xīlà wǔshù gōngfū liánhé huì 希腊武术功夫联合会] και την Κινεζική Ομοσπονδία Γουσού [Κιν.: Zhōngguó wǔshù liánhé huì 中国武术联合会] στο Σαολίν Τσουάν [Κιν.: Shàolínquán 少林拳], με το βαθμό του 6ου Ντουάν [Κιν.: liù duàn 六段].
Ο Δάσκαλος Σταυρίδης είναι ένας εξαιρετικά πολυπράγμων και καλλιτεχνικά πολυτάλαντος άνθρωπος. Η γνώση του στις πολεμικές τέχνες του Σαολίν και η εμπειρία του ως ιστορικού ερευνητή του πολιτισμού Σαολίν τον καθιστούν ειδικό στον τομέα αυτό. Η εκτενής του έρευνα και η συγγραφή του βιβλίων και συγγραμμάτων μάρτυρας της αγάπης του για την ανατολική φιλοσοφία, σκέψη, ιστορία και κουλτούρα.
Επιπλέον, η παρουσίαση των άρθρων του σε διάφορες ιστοσελίδες σε πολλές γλώσσες δείχνει ότι ο Δάσκαλος Σταυρίδης επιδιώκει να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία του με ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η κουλτούρα και η φιλοσοφία της Ανατολής μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του κόσμου και στην ανάπτυξη ενός πιο ισορροπημένου και ηρεμότερου τρόπου ζωής.