| Καιρός στην Αθήνα: 13°C - Eνημέρωση: 12/22/2024 12:20 ΜΜ
Στη συνεχή προσπάθεια προώθησης του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού [κιν.: zhōngguó chuántǒng wénhuà 中国传统文化] και τη διάδοση της παράδοσης του Σαολίν [κιν.: shàolín wénhuà 少林文化] το Κέντρο Πολιτισμού Σαολίν Ελλάδος σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΟ.ΣΑ.Θ. Αληθινή Ατραπός πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα “Χειροπρακτική και εσώτερες τέχνες του Σαολίν”. Η ημερίδα έγινε στη λέσχη του Κέντρου Σαολίν Θεσσαλονίκης τη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 με κεντρικό ομιλητή τον χειροπρακτικό Δρ. Χριστακόπουλο Ευάγγελο και συντονιστή τον δάσκαλο Βασιλόπουλο Ιωάννη.
Ο σκοπός της ημερίδας, ήταν να γίνει συσχέτιση της πρακτικής της οστεοπαθητικής με τις εσωτερικές τέχνες του Σαολίν όπως το Τσι Γκον [κιν.: qìgōng 气功] και το Σαολίν Ρόου Τσουάν [Κιν.: Shàolín Róuquán Nèigōng 少林柔拳内功] την πρόδρομη μορφή του διαδεδομένου Ταϊ Τζί Τσουάν [κιν.: tàijí quán 太极拳].
Ο Δρ Χριστακόπουλος Ευάγγελος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Θεσσαλονίκη και φέρει μακρόχρονη εμπειρία, έτυχε θερμής υποδοχής από το δάσκαλο του Κέντρου κύριο Βασιλόπουλο και τους σπουδαστές.
Η ημερίδα ξεκίνησε με αφηγηματικό οπτικοακουστικό υλικό πάνω στις αρχές της χειροπρακτικής, τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και την ευθύνη της όχι μόνο για τη στήριξη του ανθρωπίνου σώματος αλλά και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Εξηγήθηκε το πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η λάθος στάση του σώματος έχει επίδραση στην συνολική υγεία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μυοσκελετικές ενοχλήσεις που όμως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν εάν ο ασκούμενος προβεί έγκαιρα στη χειροπρακτική βοήθεια και σε άσκηση όπως στις τέχνες του Σαολίν.
Στη συνέχεια ο Δάσκαλος της Αληθινής Ατραπού έκανε μια σύντομη αναφορά στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, δίνοντας στοιχεία για την αντίστοιχη μέθοδο της οστεοπαθητικής στην Κίνα που είναι το Τουί Να [Κιν.: tūi ná, 推拿] και που αποτελεί τμήμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής αναφέροντας τις 1000άδες συνδυασμών των θεραπευτικών τεχνικών [Κιν.: shǒu fǎ 手法].
Αναφέρθηκε στους «τέσσερις θησαυρούς της μελέτης του Σαολίν » [Κιν.: Shàolín wénfángsìbǎo 少林文房四宝] με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιατρική [Κιν.: Yī 医]. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι επιφανείς μοναχοί του Σαολίν ήταν και ιατροί/θεραπευτές. Αναφέρθηκε στον Μοναχό Χουετίνγκ [Κιν.: huìdìng 惠定] της δυναστείας Γιουάν [Κιν.: yuáncháo 元朝, 1271-1368], ο οποίος τιμήθηκε ως «Μέγας Ιατρός του Σαολίν» [Κιν.: shàolín shényī 少林神医] και έγραψε το «Ουσία της οστεοπαθητικής του Σαολίν» [Κιν.: shàolín gǔ kē zhǐ yào 少林骨科旨要] και το «Εγχειρίδιο φαρμάκων των Ιατρών Σαολίν» [Κιν.: shàolín yījiā wánsàn yào pǔ 少林医家丸散药谱].
Ο Έλληνας Δάσκαλος κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους χαρισματικούς θεραπευτές μοναχούς [Κιν.: yīsēng 医僧] όπως ο Σι Τσαν Τσι [Κιν.: Shì Zhànjǔ 释湛举 | 1776 ~ 1865 K.E.] στους οποίους οφείλεται η εξέλιξη της πανάρχαιας τέχνης του Ρόου Τσουάν.
Στη συνέχεια ο Δρ. Χριστακόπουλος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει την κινησιολογία των ασκήσεων Τσι Γκον και τεχνικών της πρώτης ρουτίνας του Ρόου Τσουάν, επιβεβαιώνοντας πως οι εσωτερικές τέχνες του Σαολίν, προσφέρουν θεραπεία και αλλάζουν την στάση του σώματος κινητοποιώντας τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς.
Η πολύ επιτυχημένη ημερίδα, διήρκεσε αρκετές ώρες και ολοκληρώθηκε με καταιγισμό ερωτήσεων προς τον ειδικό, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει εξέταση σε κάποιους και να προσφέρει το γνωστό ανακουφιστικό κροτάλισμα σε όσους δεν δίστασαν να το ζητήσουν.
Ακολούθησε ελαφρύ γεύμα και συζήτηση πάνω στις τέχνες του Σαολίν και την ολιστική προσέγγιση των τεχνών του, την χρήση θεραπευτικών βοτάνων και την σημασία της διατροφής και συγκεκριμένα της χορτοφαγίας. Ο κος Χριστακόπουλος ευχαρίστησε θερμά Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν και ανέφερε πως με ιδιαίτερη χαρά θα επαναλάμβανε αντίστοιχη πρωτοβουλία.