| Καιρός στην Αθήνα: 10°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 9:20 ΠΜ
Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες της Ελληνικής Αποστολής σε αυτό το ταξίδι, ήταν να γνωρίσουν από κοντά τον Σεβάσμιο Σι Γιουνγκ Πο [κιν.: shìyǒngpō 释永坡 | 1926 - ], έναν από τους δασκάλους του Σι Γιαν Τζουό και να του υποβάλουν τα σέβη τους. Ο Έλληνας δάσκαλος θέλοντας να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία στη καινούρια γενιά δασκάλων, να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν του Σαολίν, ηγήθηκε της ομάδας και κατευθύνθηκε προς την Αίθουσα του Τσαν μπροστά από την οποία βρίσκονται οι κοιτώνες των μοναχών. Μπήκε πρώτος στην μικρή αυλή, κατευθύνθηκε προς μία ξύλινη πόρτα την οποία και χτύπησε φωνάζοντας, Σιφού! Η ψάθα στην πόρτα κουνήθηκε και ξεπρόβαλε ο δάσκαλος, με αυτό το πανέμορφο χαρακτηριστικό χαμόγελο, των μοναχών. Ο Σοφός γέροντας 89 ετών πλέον, ο οποίος φέρει το τίτλο ο «Μέγας του Κονταριού» [Κιν.: gùndàshī 棍大师], στεκόταν όρθιος μπροστά στους Έλληνες μαθητές του ΕΠΟΣ οι οποίοι γονάτισαν στο έδαφος, αποτίοντας φόρο τιμής στο Μεγάλο Δάσκαλο.
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη και δάκρυα χαράς, κυλούσαν στα μάτια όλων. Ο δάσκαλος Γιουνγκ Πο, για τον οποίο μόνο ιστορίες είχαν ακούσει οι περισσότεροι της αποστολής, είναι ένας από τους πιο επιφανείς δασκάλους των πρόσφατων χρόνων, από τους ελάχιστους εναπομείναντες της παλιάς σχολής του Σαολίν και κληρονόμος των «Πολεμικών Τεχνών της Παραδοσιακής Ορθόδοξης Σχολής του Σαολίν» [Κιν.: Shàolín chuántǒng zhèngzōng wǔgōng 少林传统正宗武功]. Παρά τη προχωρημένη ηλικία του, έστεκε καμαρώνοντας μέσα στη ζέστη.
«Το 1993, σου παρουσίασα τον πρώτο μου μαθητή, τον Δάσκαλο Σι Γιαν Κουνγκ» είπε ο Δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό στο Δάσκαλο του και συνέχισε. «Σήμερα 22 χρόνια μετά σου παρουσιάζω μια ολόκληρη νέα γενιά Δασκάλων. Νομίζω πως θα σου φέρνω μαθητές μου, μέχρι να γίνεις 120 χρονών». «Για τόσο πολύ δεν στο υπόσχομαι ... Αλλά μέχρι τα 100, κάτι μπορώ να κάνω», απάντησε ο Δάσκαλος γελώντας με τη καρδιά του. Ο δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό, του σύστησε ένα-ένα, όλα τα μέλη της αποστολής που δεν τον γνώριζαν και ο γέροντας τους καλωσόρισε εγκάρδια προσφέροντας τους τσάι. Στη συνέχεια, αφηγήθηκε ιστορίες από το παρελθόν του Σαολίν με έμφαση στη ζωή και το έργο του Πατριάρχη του Σαολίν, Σεβάσμιου Σι Σινγκ Τζεν [κιν.: shìxíngzhèng dàshī 释行正大师 / 1914 – 1987] και τη πορεία του Μοναστηριού τα τελευταία 60 χρόνια καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο αρχαιότερος στο ναό. Είπε πως κάνει μόνο λίγη προπόνηση καθημερινά, νωρίς το πρωί και δεν αποχωρίζεται ποτέ το κοντάρι του. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, δεν κάνει πλέον υπηρεσία στις αίθουσες του ναού, αν και από ότι λέει, μπορεί ακόμα να πηδάει τα σκαλιά δυο-δυο.
Λίγο πριν την αποχώρηση της ομάδας ο Γέροντας Δάσκαλος είπε σε όλους: Η νέα γενιά φαίνεστε πολλά υποσχόμενη, ελπίζω να συνεχίσετε τη διάδοση και την ανάπτυξη του Πολιτισμού Σαολίν στην Ελλάδα. Ο Σι Γιαν Τζουό είναι ένας εξαιρετικός Δάσκαλος και για το λόγο αυτό τον επέλεξα σαν διάδοχο και κληρονόμο μου. Ακολουθεί πιστά τη Διδασκαλία μου και τη Διδασκαλία των Δασκάλων μου και αυτό τιμά και εκείνους και εμένα. Εύχομαι να σας ξαναδώ όλους πολύ σύντομα. Εγώ θα βρίσκομαι κάτω από αυτή τη στέγη και θα σας περιμένω.
Ο δάσκαλος Σι Γιουνγκ Πο, είναι ένα ζωντανό κειμήλιο του Πολιτισμού και της ιστορίας του Σαολίν. Είναι ο τελευταίος που γνωρίζει ολοκληρωμένα, κάποιες από τις 72 τέχνες του Σαολίν, τρεις από τις οποίες μάλιστα έχει κληροδοτήσει στο Δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό, τον οποίο έχει ορίσει επισήμως και εγγράφως σαν διάδοχο και συνεχιστή του, στο Σαολίν.