| Καιρός στην Αθήνα: 12°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 9:50 ΠΜ
Δυναμικό ξεκίνημα για Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν ευθύς μετά τον εορτασμό του Εαρινού Φεστιβάλ. Όπως υποδεικνύει και το κινέζικο χρονοσκόπιο η νέα αυτή χρονιά θα έχει σαν γενικό χαρακτήρα την ευημερία και την γενναιοδωρία. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στη Βόρειο Ελλάδα έγινε Θεμελιώδης Εκπαίδευση Θεραπευτικής Χειρομάλαξης [Κιν.: tuīná liáofǎ 推拿疗法], Τούϊ Νο Λιάο Φα που ανήκει στους κλάδους της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) και αποτελεί ένα πλήρες σύστημα που ενισχύει την αυτοϊαση. Η Εκπαίδευση υλοποιήθηκε από το συνεργαζόμενο με το ΕΠΟΣ σωματείο Αληθινή Ατραπός στη Θεσσαλονίκη υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου διδασκαλίας κου Βασιλόπουλου Ιωάννη και απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο σε προχωρημένους σπουδαστές της τέχνης του Σαολίν Ρόου Τσουάν του Κέντρου, οι οποίοι είχαν μια ξεχωριστή ευκαιρία να βιώσουν τα άμεσα αποτελέσματα μιας πανάρχαιας τέχνης με τον αναλλοίωτο τρόπο που αυτή διαβιβάστηκε από τον ιδρυτή του ΕΠΟΣ Δάσκαλο Σταυρίδη Ιορδάνη.
Η Θεμελιώδης Εκπαίδευση στο Τούϊ Νο Λιάο Φα, στόχο είχε να διδάξει με λεπτομέρεια όλες τις κύριες τεχνικές της Κινέζικης τέχνης που περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη μάλαξης και πίεσης των μαλακών ιστών και βελονιστικών σημείων, καθώς και χειρισμούς για την ευθυγράμμιση του μυοσκελετικού συστήματος, κυρίως πρακτική εφαρμογή με εστίαση στη θεωρία και διάγνωση της κινέζικης ιατρικής. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν βήμα βήμα ένα πρόγραμμα για ευεξία, αποκατάσταση και τόνωση μέσα από δακτυλοπιέσεις, θωπίες, ανατάξεις και πλήθος άλλων ευφάνταστων χειρισμών, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί κατά την μακροχρόνια εφαρμογή του, από τα ιδιαιτέρως επιδέξια χέρια των Κινέζων.
Η εκπαίδευση περιλάμβανε:
• Eισαγωγή στο Τούϊ Νο Λιάο Φα
• Ταξινόμηση των διαφορετικών τεχνικών και χειρισμών:
– Τεχνικές σπρωξίματος – Τεχνικές ρολαρίσματος
– Τεχνικές πίεσης – Τεχνικές τινάγματος
– Τεχνικές τραβήγματος – Τεχνικές δόνησης
– Τεχνικές σηκώματος
• Μαλακοί ιστοί
• Εφαρμογή των τεχνικών σε όλο το σώμα
• Διάγνωση με βάση τα σημάδια του σώματος
• Τεχνικές Τούϊ Νο Λιάο Φα σε όλο το σώμα
• Διάγνωση μέσω της ψηλάφησης των μεσημβρινών
• Τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων των άκρων
Για Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν που σκοπός του είναι η διάδοση της κινέζικης κουλτούρας και των τεχνών του Σαολίν, είναι να περάσει το μήνυμα ότι κάθε σπουδαστής σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο με αυτό σωματείο, έχει την ευκαιρία και την πρόσβαση σε αναρίθμητους θησαυρούς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή. Πως το Κουνγκ Φου δεν είναι περιορίζεται μόνο στις πολεμικές τέχνες αλλά και σε πολλά περισσότερα που όλοι ανεξαιρέτως έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν. Δήλωσε ο Κύριος Βασιλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.
Γενικά
Το Τούϊ Νο Λιάο Φα είναι μία θεραπεία της ΠΚΙ και βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της βασικής θεωρίας της ΠΚΙ και των σημερινών επιστημονικών δεδομένων. Καταπιάνεται με την αποκατάσταση, τα μυοσκελετικά προβλήματα, τις εσωτερικές παθήσεις και την υγεία γενικότερα. Όπως και όλη η ΠΚΙ έτσι και το Τούϊ Νο Λιάο Φα σήμερα δέχεται μεγάλη επιρροή από την δυτική ιατρική. Φαίνεται πως σήμερα στον ιατρικό χώρο της Κίνας το Τούϊ Νο Λιάο Φα έρχεται για να καλύψει το κενό της επιστήμης της αποκατάστασης, διατηρώντας πολλά στοιχεία από την παράδοση. Κατά την θεραπεία οι θεραπευτές πραγματοποιούν χειρισμούς και θεραπευτικές τεχνικές σε σημεία ή περιοχές του σώματος. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν πίεση των δακτύλων [Κιν.: diǎnxué 点穴], τα χέρια [Κιν.: shǒu fǎ 手法] ή πιο σπάνια τα πόδια τους [Κιν.: jiǎofǎ 脚法] και διάφορα θεραπευτικά εργαλεία για να κάνουν τους χειρισμούς. Στην ιστορία του Τούϊ Νο Λιάο Φα αναφέρονται περίπου 100 διαφορετικοί χειρισμοί, καθώς και αρκετές διαφορετικές σχολές. Πολλοί από αυτούς τους χειρισμούς είναι παρόμοιοι και έχουν απλός διαφορετική ονομασία ή είναι φτιαγμένοι από τον συνδυασμό χειρισμών.
Ιστορία
Το Τούϊ Νο Λιάο Φα που στην κυριολεξία σημαίνει, πίεση και κράτημα, χρονολογείται από τη δυναστεία Σανγκ [Κιν.: Shāngcháo 商朝 | 1766 ~ 1122 π.Χ.] της Κίνας. Μαντικά οστά δείχνουν ότι το μασάζ Τούϊ Νο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των ασθενειών και των πεπτικών παθήσεων των παιδιών σε ενήλικες. Το 600 το Τούϊ Νο συμπεριλήφθηκε στην Αυτοκρατορική Ιατρική Ακαδημία ως ξεχωριστό τμήμα. Το Τούϊ Νο άνθισε σε όλη την Κίνα μέχρι τη δυναστεία των Τσινγκ [Κιν.: Qīngcháo 清朝 |1644 ~ 1912] όπου καταργείται μαζί με άλλες κινεζικές πολιτιστικές τέχνες. Μετά την Κομμουνιστική επανάσταση, το Τούϊ Νο αποκαταστάθηκε μαζί με άλλες παραδοσιακές ιατρικές τέχνες και συμπεριλήφθηκε στη δημιουργία του σημερινού συστήματος σχολών παραδοσιακής ιατρικής. Σήμερα, το Τούϊ Νο διδάσκεται ως ξεχωριστό αλλά ισάξιο πεδίο σπουδών στα μεγάλα παραδοσιακά κινεζικά ιατρικά κολέγια. Οι γιατροί του Τούϊ Νο Λιάο Φα, λαμβάνουν την ίδια απαιτητική εκπαίδευση με τους βελονιστές και τους βοτανολόγους και απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο επαγγελματικού σεβασμού.