Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΠΟΣ Σταυρίδης Ιορδάνης - Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓], επίσημος εκπρόσωπος της Κουλτούρας και του Πολιτισμού του Σαολίν στην Ελλάδα και ο Γενικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Σαολίν Αθήνας Κατακαλαίος Δημήτρης - Σι Γιαν Κουνγκ [κιν.: shì yán kōng 释延空], παρευρέθηκαν στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του ναού Σαολίν στις ΗΠΑ, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του ναού Σαολίν του Σονγκσάν της Κίνας [Κιν.: zhōngguó sōngshān shàolínsì 中国嵩山少林寺].
Από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν το Πολιτιστικό Φόρουμ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, με θέμα «Η αρχαία σοφία του Σαολίν στον σύγχρονο κόσμο» [Κιν.: shàolín zhìhuì zài dāngdài 少林智慧在当代] και η «Σύνοδος Μαχητών Σαολίν» [Κιν.: shàolín yīngxióng huì 少林英雄会], όπου διαγωνίστηκαν 200 περίπου σπουδαστές σε δεξιότητες Σαολίν, με γυμνά χέρια και με όπλα.
Την τελετή έναρξης κήρυξαν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, 2015, οι δάσκαλοι Σι Γιαν Λιν [Κιν.: shàolínsì jiān yuàn yán lín fǎshī 少林寺监院延琳法师], Επιβλέπων Αρχιερέας του ναού Σαολίν και Διευθυντής του Φαρμακείου του Σαολίν, ο Αρχιερέας του ναού Σούε Γιου, Σι Γιαν Κε [Κιν.: shuǐ yù sì zhùchí yán kāi fǎshī 水峪寺住持延开法师], ο δάσκαλος Σι Γιαν Λι και Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Σαολίν Βορείου Αμερικής [Κιν.: shì yán lǐ 释延理] και ο δάσκαλος Σι Γιαν Ραν [Κιν.: shì yán rán 释延然], Διευθυντής του ναού Σαολίν ΗΠΑ, ακολουθούμενοι από την ομάδα μαχητών μοναχών Σαολίν.
Η αξιολόγηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό οικογενειακό περιβάλλον και οι συμμετοχές είχαν το εύρος ηλικίας, από 4 έως 74 ετών, δείχνοντας έτσι για ακόμα μία φορά, ότι το Πολιτισμό Σαολίν και οι Τέχνες που εκπορεύονται ιστορικώς από αυτό, δεν έχει όρια και περιορισμό στην ηλικία, απλά γιατί δεν είναι σπορ, ούτε ασχολείται με πρωταθλητισμό.
Οι συμμετέχοντες διαγωνίσθηκαν σε δεξιότητες, ανάλογα με το επίπεδο τους [ζώνη/βαθμίδα]. Να θυμίσουμε ότι ο ναός Σαολίν και τα επίσημα αναγνωρισμένα κέντρα ανά το κόσμο, έχουν υιοθετήσει την διαβάθμιση των ζωνών, για τους Σπουδαστές και τις Σπουδάστριες στο εξωτερικό, λόγο της δυτικής κουλτούρας και κατανόησης. Ο δυτικός νους δεν είναι συνηθισμένος σε αφηρημένες έννοιες και δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα την διαβάθμιση στη γνώση. Για το λόγο αυτό, αλλά και για την προσέγγιση, ιδιαίτερα στην νεαρή ηλικία, ενός ήδη υπάρχοντος για δεκαετίες συστήματος διαβάθμισης ζωνών, ο ναός Σαολίν δέχεται τον τρόπο αυτό, όπως επίσης και την βαθμολόγηση.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η τελετή επιβράβευσης, με απονομή μεταλλίων προς όλους τους συμμετέχοντες, γιατί όσοι ασχολούνται με το Σαολίν, δεν πιστεύουν στον ανταγωνισμό και δεν προωθούν τον εγωισμό, ο οποίος τρέφει την διαχωριστικότητα. Αυτή είναι και η καινοτομία των διοργανώσεων των Πολιτιστικών Κέντρων του Σαολίν ανά τον κόσμο, αφού γίνεται η επιβράβευση όλης της προσπάθειας και η ενθάρρυνση για τη συνέχισή της.
Την αξιολόγηση ακολούθησε μία εξαιρετική παράσταση των μαχητών Σαολίν, ενώ η μέρα ολοκληρώθηκε με δωρεάν χορτοφαγικό γεύμα για όλους τους παρευρισκόμενους, τους συμμετέχοντες, τις οικογένειές τους και τους θεατές.