| Καιρός στην Αθήνα: 13°C - Eνημέρωση: 12/22/2024 12:20 ΜΜ
To Eλληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Σαολίν, στην συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου, και έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα ΑμεΑ και τους φροντιστές τους, έλαβε μια μοναδική για τον Ελλαδικό χώρο πρωτοβουλία να επισκεφτεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Μακεδονίας Θράκης στα κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη.
Κατόπιν εντολής του διευθυντή του ΕΠΟΣ Διδάσκαλου Σταυρίδη Ιορδάνη ορίστηκε άμεσα ημερομηνία συνάντηση και έτσι τη Δευτέρα 22 Μαϊου 2017 στις 13:30 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε ο Επικεφαλής του Εθνικού Κλιμακίου Βορείου Ελλάδος κος Βασιλόπουλος Ιωάννης του Κέντρου Πολιτισμού Σαολίν Θεσσαλονίκης "Αληθινή Ατραπός" συνοδευόμενος από τη σπουδάστρια Μαυρίδου Σοφία.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης κος Αυγουστίδης Γεώργιος υποδέχθηκε θερμά και γεμάτος ενδιαφέρον το κλιμάκιο του ΕΠΟΣ. Μαζί του ήταν και η ταμίας του συλλόγου κα Μπασδεκοπούλου Μαρία που παρακολούθησε με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν γνωριμία με τις απαλές τέχνες του Σαολίν όπως το το Ρόου Τσουάν και Τσι Γκoν. Παροσιάστηκε μια λεπτομερέστατη και άκρως επιστημονική πραγματεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ΑμεΑ, που αποδεικνύει περίτρανα το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ταυτόχρονη παροχή βοηθείας με μορφή άσκησης όχι μόνο στο ΑμεΑ αλλά και στον φροντιστή που συχνά ξεχνιέται στην πληθώρα των ιδιαιτέρων αναγκών του πρώτου.
Εξηγήθηκε ότι το Σάολίν Ρόου Τσουάν [Κιν: Shàolín róu quán 少林 柔拳] ή «απαλή γροθιά» και το Σάολίν Τσι Γκον [ κιν. Shàolín qìgōng少林气功] αποτελούνται από ήπιες, μαλακές διαδοχικές κινήσεις που συνδυάζονται με διαφραγματική αναπνοή, που σαν στόχο έχουν να αναπτύξουν σταθερά τα αποθέματα φυσικής και ζωτικής ενέργειας που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός προσφέροντας μια ολιστική (νοητική, σωματική) ενδυνάμωση στον ασκούμενο. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των 1500 χρόνων κουλτούρας του Ναού Σαολίν, τον οποίο η UNESCO την 1η Αυγούστου 2010 αναγνώρισε σαν Πολιτιστικό Μνημείο της Ανθρωπότητας και το κατέταξε σαν Μνημείο Εξέχουσας Παγκόσμιας Σημασίας. Η τέχνη του Σαολίν Ρόου Τσουάν αποτελεί την πρόγονη μορφή του γνωστού στο ευρύ κοινό Ταϊ Τσι Τσουάν (Τai Chi Chuan) ή πιο σωστά Ταϊ Τζι Τσουάν [κιν.: tàijíquán 太极拳]. Το Σαολίν Ρόου Τσουάν και Τσι Γκον που προτείνονται, είναι στην πρωταρχική τους μορφή κάτι που δεν συμβαίνει με το Ταϊ Τσί το οποίο έχει υποστεί εξαιρετικές αλλοιώσεις από την Κινέζικη Επιτροπή Αθλημάτων από το 1956. Οι προτεινόμενες ασκήσεις Τσι Γκον αποτελούνται από μοναδικές καθιστές στάσεις που έχει αποκλειστικά κληροδοτήσει Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν.
Έγινε λεπτομερέστατη ανάλυση μέσα από έγκυρες επιστημονικές πηγές και μελέτες που αποδεικνύουν τα θεραπευτικά οφέλη του Ρόου Τσουάν και του Τσι Γκον σε ασθενείς αλλά και στους φροντιστές τους που μαζί επωμίζονται τις δυσκολίες νόσων που καταλήγουν σε αναπηρία όπως άνοια ● αρθρίτιδα (ρευματοειδή, αγκυλοποιητική) ● εγκεφαλικές κακώσεις ● ινομυαλγίες & χρόνια κόπωση ● μυϊκές δυσπλασίες ● Parkinson ● κατάθλιψη & νοητικές διαταραχές ● καρδιοαναπνευστικές παθήσεις ● αυτισμό ● καρδιαγγειακές νόσους ● αναπνευστικό μη ξεχνώντας να αναφερθεί τη συνολική επίδραση που έχουν οι τέχνες αυτές στην όλη ψυχοσύνθεση φροντιστή και ΑμεΑ που αποτελεί κλειδί για τον αρμόνικό μεταξύ τους βίο.
Ο πρόεδρος κο Αυγουστίδης περιχαρής από το βάθος και την προσέγγιση του ΕΠΟΣ δεσμεύθηκε να συγκαλέσει τα μέλη για ομαδική άσκηση σε Τσι Γκον και Ρόου Τσουάν τόσο σε ΑμεΑ και τους φροντιστές τους.
Η σπουδάστρια Μαυρίδου Σοφία παρουσίασε άοπλη δεξιότητα Ρόου Τσουάν και ασκήσεις Τσι Γκον ενθουσιάζοντας έτσι με την απλότητα και την ευκολία εκτέλεσης των γυμνασμάτων.
Με το τέλος της παρουσίασης ο κος Αυγουστίδης δήλωσε. «Προσκαλούμε μέσω από αυτή την μοναδική πρωτοβουλία την παράλληλη άσκηση ΑμεΑ και φροντιστή προσφέροντας πολύ περισσότερο από μεμονωμένα μακροχρόνια οφέλη στην ψυχοσωματική υγεία αλλά την γεφύρωση της μεταξύ τους σχέσης και τις αρμονικότερης συμβίωσης. Οι ασκήσεις προσαρμόζονται πολύ εύκολα στις ανάγκες του κάθε ατόμου προσφέροντας έτσι και στους δυο την απαιτούμενη και ζητούμενη ευεξία με την ελάχιστη καταβαλλόμενη προσπάθεια. Ευχόμαστε ότι η κίνηση αυτή θα βρεί την ανταπόκριση που αξίζει. Ευχαριστούμε από καρδίας Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν.»