| Καιρός στην Αθήνα: 12°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 9:50 ΠΜ
Λαμπρή η παρουσία του Ελληνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Σαολίν σε ακόμη μια καινοτόμα πρωτοβουλία, κατά την συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Περιβάλλοντος στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Το ΕΠΟΣ ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της υπεύθυνης Δρ Μαλούπα Ελένης για παρουσίαση των απαλών τεχνών του Σαολίν.
Την επιμέλεια της δράσης αυτής ανέλαβε ο Επικεφαλής του Εθνικού Κλιμακίου Βορείου Ελλάδος κος Βασιλόπουλος Ιωάννης του Κέντρου Πολιτισμού Σαολίν Θεσσαλονίκης "Αληθινή Ατραπός" με βοηθούς τις σπουδάστριες Μαυρίδου Σοφία , Παϊπάτη Χρυσή, Στεργίου Ηλέκτρα-Άννα και Ράντοβιτς Αντριάνα οι οποίες προσέφεραν τα μέγιστα για την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικής παρουσίασης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτισμού του Νομού Κιλκίς κος Τσαντάκης Δημήτριος ο οποίος παρακολούθησε με ενθουσιασμό το πρόγραμμα και με τον οποίο το κλιμάκιο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τις τέχνες του Σαολίν και να εξετάσουν τη συμμετοχή και σε άλλα αντίστοιχα δρώμενα στο μέλλον.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια σύντομη αφήγηση της κουλτούρας του Σαολίν, το πόσο έχει παρεξηγηθεί από τη Δύση και πως οι απαλές τέχνες του αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των 1500 χρόνων κουλτούρας του, τον οποίο η UNESCO την 1η Αυγούστου 2010 αναγνώρισε σαν Πολιτιστικό Μνημείο της Ανθρωπότητας και τον κατέταξε σαν Μνημείο Εξέχουσας Παγκόσμιας Σημασίας. Κατά την αφήγηση, οι σπουδάστριες Παϊπάτη και Μαυρίδου παρουσίασαν τη Μαλακή γροθιά του Σαολίν – Σαολίν Ρόου Τσουάν [Κιν.: róuquán 柔拳], την τέχνη η οποία μεταγενέστερα εμφανίστηκε ως το γνωστό Τάϊ Τζι Τσουάν[Κιν.: tài jí 太极]. Μικροί και μεγάλοι καλέσθηκαν να συμμετέχουν και έτσι η αίθουσα μεταμορφώθηκε σε μια ηλικιακή γέφυρα, σμίγοντας έτσι μικροί μεγάλοι, γονείς και παιδιά.
Προς μεγάλη έκπληξη και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ομαδικά και ένοπλη δεξιότητα με ίσιο σπαθί Σαολίν Ρόου Τσουάν Τζιάν [Κιν: Shàolín róuquán Jiàn 少林]柔拳剑], προβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις αρχέγονες αυτές τέχνες του Σαολίν και εντυπωσιάζοντας το φιλοθεάμον κοινό.
Τον επίλογο στο πρόγραμμα έδωσε διαδραστική παρουσίαση σε Σαολίν Τσι Γκον [Κιν.: qìgōng 气功] στην οποία συμμετείχαν επίσης μικροί και μεγάλοι. Τα μέλη της επιδεικτικής ομάδας για ακόμη μια φορά συνεισέφεραν το καλύτερο και πάντα με λεπτότητα για να μπορέσουν να βιώσουν όλοι τα ευεργετικά οφέλη των ασκήσεων,
Η υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού κήπου Κρουσίων Δρ Μαλούπα Ελένη ευχαρίστησε του συντελεστές δηλώνοντας.
«Ο σκοπός του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου είναι πρώτιστα να αγαπήσει ο άνθρωπος όλα τα έμβια όντα μέσα στη φύση, και είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπω πως οι τέχνες του Σαολίν τελικά αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό.»
Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά η ΕΡΤ Κιλκίς και άλλα τοπικά ΜΜΕ.