Στην πανέμορφη και καταπράσινη πλαγιά του βουνού Χορτιάτη, Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν δέχτηκε την πρόταση να παρουσιάσει τη Μαλακή Γροθιά του Σαολίν Σαολίν Ρόου Τσουάν [κιν: Shàolín róu quán 少林 柔拳]. Ο διευθυντής του καταφυγίου Χορτιάτη κος Μπαϊρακτάρης Γεώργιος, καλωσόρισε τοΔάσκαλο Σι Μιάο Γιουάν [κιν.: shìmiàoyuán 释妙原] – Βασιλόπουλο Ιωάννη ο οποίος είναι Επίσημα Αναγνωρισμένος Δασκάλος Πολεμικών Τεχνών του ΕΠΟΣ.
Οι συμμετέχοντες «προετοιμάστηκαν» σχετικά για την παρουσίαση αφού κάποιοι από αυτούς περπάτησαν το φυσιολατρικό μονοπάτι για να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου. Ως εκ τούτου, κατάφεραν να αφεθούν και να ευχαριστηθούν περισσότερο την άσκησή τους.
Με τον ερχομό τους απήλαυσαν το υπέροχο σκηνικό και τις λιχουδιές της φύσης ιδιαίτερα αυτές που τους προσέφεραν οι γεμάτες κερασιές.
Λίγο πριν την έναρξη του προγράμματος μια μικρή εισαγωγή έγινε πάνω στις αρχές και την κουλτούρα του Σαολίν, μέσα από τις μαχητικές αρετές και τις Πέντε Δεξιότητες που αναδύονται σε κάθε ασκούμενο στο Ρόου Τσουάν ανεξαρτήτως σωματότυπου και ηλικίας.
Μεταξύ των άλλων, παρακολούθησαν εκπαιδευτές γιόγκα αλλά και από την άλλη πλευρά, μέλη της προστασίας του πολίτη αλλά και μέλη από τις έφεδρες ένοπλες δυνάμεις που το είδαν σαν μια όμορφη πρόκληση να δοκιμάσουν. Όλοι εντυπωσιάστηκαν στο πόσο γρήγορα κατάφεραν να αποκτήσου φυσική κατάσταση με παράλληλη ηρεμία στο νου. Δοκίμασαν αρκετά είδη Τσι Γκον, παραδοσιακές ασκήσεις και γυμνάσματα του Σαολίν και τελικά γνώρισαν τη Μαλακή Γροθιά του Σαολίν που αποτελεί και τον πρόγονο του γνωστού Τάϊ Τζί Τσουάν.
Και σαν μην ήταν όλα αυτά αρκετά, ο διευθυντής του καταφυγίου κος Μπαϊρακτάρης ευώδοσε το αίτημα να μοιραστεί την απεριόριστη γνώση του ως μέλος του Ερυθρού Σταυρού. Έτσι λοιπόν ακολούθησε μια έκπληξη για τους συμμετέχοντες που ήταν ένα διαδραστικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών.
Τόσο ο κος Μπαϊρακτάρης όσο και οι ασκούμενοι ήταν συνεπαρμένοι από τον πλούτο του προγράμματος. Ο κος Μπαϊρακτάρης ευχαρίστησε το δάσκαλο Μιάο Γιουάν και του ζήτησε να επαναλάβουν την κίνηση αυτή στο εγγύς μέλλον.
Στο τέλος της παρουσίασης έγινε συζήτηση στο πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται οι τέχνες του Σαολίν στην καθημερινότητα και το πόσο μεγάλο βοήθημα μπορούν να γίνουν, στο να μπορούμε να αφεθούμε και να διώξουμε τις λανθάνουσες απόψεις που δηλητηριάζουν την εσωτερική μας κατάσταση. Υπήρξε άφθονος χρόνος και προθυμία από την πλευρά των συμμετεχόντων να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του Σαολίν Ρόου Τσουάν. Τονίστηκε δε, στο πόσο το Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρηση και μετάδοση των 1500 χρόνων κουλτούρας του Σαολίν στην Ελλάδα.