Μοναδική εμπειρία προσέφερε Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν κατά το διαδραστικό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Πανάρχαιες τέχνες στη σύγχρονη αποκατάσταση» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΙΕΚ Παστέρ, στην οδό Τσιμισκή 131 & Εθ. Αμύνης 9, στη Θεσσαλονίκη.
Ο ιδρυτής του ΕΠΟΣ Δάσκαλος Σταυρίδης Ιορδάνης Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓] συνοδεία του διευθυντή του ΚΕΠΟΣΑ Δάσκαλου Κατακαλαίου Δημήτριου – Σι Γιαν Κουνγκ [κιν.: shì yán kōng 释延空] και του διευθυντή του ΚΕΠΟΣΑΘ Αληθινή Ατραπός Βασιλόπουλου Ιωάννη και την επιδεικτική ομάδα του Κέντρου μετέβησαν το πρωί της 9ης Μαρτίου 2017 στην προγραμματισμένη παρουσίαση στο αμφιθέατρο του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ, όπου δέχθηκαν θερμότατης υποδοχής από τη διεύθυνση σπουδών του ΙΕΚ κου Σκορδά Γεώργιου και την υπεύθυνη του τμήματος εργοθεραπείας και προπονητικής κας Παπαδάκη Αναστασίας.
Το Σεμινάριο είχε σκοπό την ενημέρωση και την παρουσίαση της τέχνης του Σαολίν Ρόου Τσουάν και του Σαολίν Τσι Γκον, το πώς διαδόθηκαν σε βάθος χρόνου από το Ναό Σαολίν, την εξέλιξή τους στο γνωστό πλεόν Τάϊ Τσι αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες πάνω στις τέχνες αυτές στις σύγχρονη αποκατάσταση σε πληθώρα παθήσεων καλύπτοντας όλο το φάσμα λειτουργικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο ιδρυτής του ΕΠΟΣ κος Σταυρίδης Ιορδάνης στην προσπάθεια προώθησης του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού [κιν.: zhōngguó chuántǒng wénhuà 中国传统文化], και τη διάδοση της παράδοσης του Σαολίν Τσαν Γου Γι [κιν.: shàolín chán wǔ yī wénhuà 少林禅武医文化] μίλησε για τις τέχνες του Σαολίν, την ιστορία του ΕΠΟΣ και τους σκοπούς του, τους τέσσερις θησαυρούς του Σαολίν, τις αρχές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, τον τρόπο που αυτή εξασκείται σήμερα και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν πλήρως η ιστορία του Σαολίν Ρόου Τσουάν, της απαλής γροθιά του Σαολίν και του Τσι Γκον.
Αναφέρθηκε η σημαντικότητα των συναισθημάτων και το πώς αυτά επιδρούν στα ζωτικά όργανα επιφέροντας ασθένειες προσεγγίζοντας έτσι ολιστικά την ασθένεια και όχι συμβατικά (συμπτωματικά) όπως δυστυχώς έχει καθιερωθεί πλέον από την συμβατική Δυτική ιατρική.
Πως η κάθε είδους ασθένεια είναι απόρροια μπλοκαρίσματος ή αλλιώς λιμνάσματος της ζωτικής ενέργειας του σώματος το λεγόμενο Τσι [κιν. Qì 气] σε διάφορα σημεία ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση. Οι προτεινόμενες ασκήσεις του Ρόου Τσουάν και Τσι Γκον μπορούν να χαρίσουν σε κάθε σωστά ασκούμενο τη σταδιακή κάθαρση αυτών των λιμνασμάτων και την επαναφορά του οργανισμού στο μέγιστο δυνατό.
Έπειτα ο διευθυντής του ΚΕΠΟΣΑΘ Αληθινή Ατραπός κος Βασιλόπουλος παρέθεσε άκρως επιστημονικά δεδομένα και μελέτες, μπαίνοντας σε βαθιές λεπτομέρειες μέσα από δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά υψηλότατου αντίκτυπου (impact factor) για την χρήση του Ρόου Τσουάν και του Τσι Γκον καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα των ασθενειών από καρδιαγγειακό, κεντρικό νευρικό σύστημα, αναπνευστικό, μυοσκελετικό, πεπτικό, καλυπτήριο, ενδοκρινολογικό και πλήθος άλλων. Παρουσιάσθηκαν επίσημες παγκόσμιες οργανώσεις και θεραπευτικά Ινστιτούτα, που όχι μόνο χρησιμοποιούν και προτείνουν τις τέχνες αυτές για αποκατάσταση αλλά και εκπονούν τακτικά μελέτες ανακαλύπτοντας ολοένα και περισσότερα δεδομένα. Παρατέθηκε δε, η λίστα με όλα τα νοσήματα στα οποία προτείνονται οι αρχαίες αυτές τέχνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για την ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων καθώς και επιμέρους Οργανισμοί όπως της Αρθρίτιδας, Πάρκινσον, Άνοιας κλπ.
Μεγάλη εντύπωσε προκάλεσε η ανατρεπτική μελέτη για τις απαλές τέχνες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κόπωση στους τετρακεφάλους μύες απ΄ότι η άσκηση στο διάδρομο (treadmill) σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Στη συνέχεια η επιδεικτική ομάδα του ΚΕΠΟΣΑΘ ξεκούρασε το ακροατήριο παρουσιάζοντας άοπλη δεξιότητα της απαλής γροθιάς του Σαολίν, προκαλώντας τον θαυμασμό τους.
Αντί επιλόγου ακολούθησε διαδραστική παρουσίαση Τσι Γκον και την επίδρασή του πάνω στους ίδιους τους φοιτητές, από τον ιδρυτή του ΕΠΟΣ, Δάσκαλο Σταυρίδη Ιορδάνη αναλύοντας την ισχυρότατη αναπνευστική τεχνική της Πλήρους αναπνοής [κιν.: qìxī 气息]. Εγινε ζωντανή επίδειξη στον τρόπο που οι Δάσκαλοι της ιατρικής Τσαν του Σαολίν κάνουν διάγνωση και προσεφέρθησαν ανακουφιστικές συμβουλές στην πληθώρα των φοιτητών που έσπευσαν να ζητήσουν συμβουλή ακόμη και για απλές καθημερινές ενοχλήσεις.
Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Σαολίν Αθήνας Δάσκαλος Κατακαλαίος Δημήτριος και ο υπεύθυνος του ΚΕΠΟΣΑΘ κος Βασιλόπουλος Ιωάννης παρέδωσαν στην υπεύθυνη του τμήματος εργοθεραπείας και προπονητικής κας Παπαδάκη Αναστασία περγαμηνή με τον Όρκο του Ιπποκράτη ως ενθύμιση της σημαντικότητας του έργου που θα αναλάβουν οι μελλοντικοί θεραπευτές.
Οι οικοδεσπότες σαφώς ενθουσιασμένοι με την ποιότητα και την ευαισθησία της προσέγγισης στα καίρια προβλήματα και τις συνθήκες που θα συναντήσουν οι φοιτητές των ειδικοτήτων τους, ευχαρίστησαν εγκάρδια όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τον διευθυντή του ΕΠΟΣ.
«Είναι πραγματικά χαρμόσυνο να βλέπει κανείς τη νέα γενιά να προσεγγίζει τις πανάρχαιες τέχνες του Σαολίν με τόσο ενδιαφέρον και προσοχή. Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια των νέων αυτών μελλοντικών θεραπευτών. Το ΕΠΟΣ ήταν είναι και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που σχετίζεται με τον ανθρώπινο πόνο και την ποιότητα ζωής. Οι τέχνες του Σαολίν Ρόου Τσουάν και Τσι Γκον σε αυτό αποσκοπούν.» δήλωσε ο διευθυντής του ΕΠΟΣ Δάσκαλος Σταυρίδης Ιορδάνης με τη λήξη της παρουσίασης.
Αφιέρωμα στην Παρουσίαση γίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ναού Σαολίν. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ>