| Καιρός στην Αθήνα: 13°C - Eνημέρωση: 12/22/2024 12:20 ΜΜ
Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν συνεχίζοντας ακλόνητα την μόνιμη προσπάθεια προώθησης του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού [κιν.: zhōngguó chuántǒng wénhuà 中国传统文化], και τη διάδοση της παράδοσης του Σαολίν Τσαν Γου Γι [κιν.: shàolín chán wǔ yī wénhuà 少林禅武医文化] πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα τις αρχές της παραδοσιακής κινέζικης Ιατρικής. Το σεμινάριο απευθυνόταν στο κοινό της Θεσσαλονίκης και έλαβε χώρα στην έδρα του Κέντρου Πολιτισμού Σαολίν Αληθινή Ατραπός με ομιλητή τον πασίγνωστο ιατρό παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής κο Τσανγκ Κετζούν Στέλιο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και με χαρά στην πρόταση του ιδρυτή και διευθυντή του ΕΠΟΣ Δάσκαλου Σταυρίδη Ιορδάνη Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓].
Ο Λαοσί κος Τσανγκ αποφοίτησε το 1983 από το Πανεπιστήμιο Γκουάνγκ Τσου στην Κίνα [ κιν.: 广州中医药大学 ] το οποίο έχει αναγνωριστεί σαν το 2ο καλύτερο για σπουδές στην ΠΚΙ στην Κίνα. Από το 1988 ο Λαο Σι βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συνεισφέρει ακούραστα στον ανθρώπινο πόνο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Το μέλη του ΚΕ.ΠΟ.ΣΑ.Θ Αληθινή Ατραπός μαζί με τον υπεύθυνο τμημάτων κο Βασιλόπουλο Ιωάννη και τους συμμετέχοντες, δέχθηκαν το Λαο Σι με άκρα σεβασμό και ευγένεια.Εκ μέρους του διευθυντή του ΕΠΟΣ, που λόγω του Πανελληνίου πρωταθλήματος της Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ απουσίαζε, μαζί με σπουδαστές παρέδωσαν τιμητική πλακέτα στον Λαοσι για την προσφορά του στον άνθρωπο, μαζί με πάπυρο με τον όρκο του Ιπποκράτη και μπλούζα του Ελληνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Σαολίν.
Το σεμινάριο ξεκίνησε με παραλληλισμούς της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) με την Ελληνική Ιπποκράτεια ιατρική και τις κοινές συνιστώσες τους, που δεν είναι άλλες από την πρόληψη, την εξάλειψη της αρχικής αιτίας των νοσημάτων, που ουσιαστικά είναι σωματοποιημένες ενδείξεις του θυμικού και της συναισθηματικής κατάστασης του ασθενή και όχι απλή συμπτωματική θεραπεία όπως δυστυχώς συμβαίνει στην τωρινή συμβατική Δυτική ιατρική.
Εν συνεχεία ακολούθησε ένα σύντομο ιστορικό και προέλευση της ΠΚΙ. Έπειτα αναλύθηκε τι είναι το Τσι [κιν.: qì 气], η ζωτική ενέργεια, οι καταστάσεις Γιν και Γιάνγκ , οι μεσημβρινοί, τα σημεία βελονισμού, τα διαφορετικά είδη ενέργειας, την επίδραση που έχουν τα συναισθήματα στα ζωτικά όργανα, το πώς μπορεί η ΠΚΙ να χρησιμοποιήσει την μεταξύ τους σχέση για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο ιατρός δεν δίστασε να προχωρήσει και στην θεωρία των πέντε στοιχείων και το πώς αυτά εκδηλώνονται στην καθημερινότητα μας και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Ο Λαοσι ανέπτυξε τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αναφερόμενος στον τρόπο ζωής, τα στοιχεία της κατοικίας και άλλους παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή.
Αναφέρθηκε ότι κομμάτι του θεραπευτικού σχήματος στην ΠΚΙ είναι και η άσκηση σε απαλές τέχνες όπως το Τσι Γκον [κιν.: qìgōng 气功] και το Σαολίν Ρόου Τσουάν ,η «Mαλακή γροθιά» του Σαολίν [Κιν: Shàolín róu quán 少林 柔拳] που αποτελεί τον πρόδρομο του διαδεδεμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου Ται Τζί [Κιν.: tài jí 太极].
Παρουσιάστηκαν συνήθεις ενοχλήσεις και συναισθηματικές καταστάσεις πχ θυμός,άγχος,φόβος, θλίψη κλπ, το πως επιδρούν στα βασικά ζωτικά όργανα, οι μεσημβρινοί που επηρεάζονται και το πώς μπορεί ο ιατρός να επέμβει σε αυτά.
Δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν παραλληλισμοί από ιατρικές χειροπρακτικές με αντίστοιχα παραδοσιακά γυμνάσματα του Σαολίν σε Τσι Γκον όπως το Πα Τουαν Τζιν κ.α
Το σεμινάριο ήταν διαδραστικό με καταιγισμό ερωτήσεων που αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη χαρά από το Λαο Σι που ήταν μεστός στις απαντήσεις, προκαλώντας το ενθουσιασμό των συμμετεχόντων.
Πλησιάζοντας στο τέλος ο ιατρός έκανε ζωντανή παρουσίαση της χρήσης βελονισμού σε σπουδαστές και δε δίστασε να παρουσιάσει θεραπευτικές ασκήσεις για την ανακούφιση των αυχενικών πιέσεων που τόσο έχουν οξυνθεί στις μέρες μας από την αλόγιστη χρήση υπολογιστών και της τεχνολογίας.
Ο ιατρός ολοκλήρωσε το σεμινάριο με ομιλία πάνω στο Κούνγκ Φου , πως λίγο πολύ κάποιος μπορεί να μάθει αυτοάμυνα αλλά η ουσία του παραδοσιακού Κούνγκ Φου είναι να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, μέσα από την καλλιέργεια του πνεύματος και την ανάπτυξη της μαχητικής αρετής όπως επιβάλλεται άλλωστε και στο Σαολίν μέσα από το Γου Ντε [shàolín WǔDé 少林武德].
Ο Λαο Σι εμφανώς ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του εξέφρασε την ικανοποίησή του και πως με μεγάλη χαρά θα ήθελε να συμμετέχει σε αντίστοιχη ενέργεια.
«Η παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αποτελεί ένα από τους θησαυρούς του Κινέζικου Πολιτισμού. Το ΕΠΟΣ έχει καθήκον στην ορθή διάδοση της γνώσης αυτής στο ευρύτερο κοινό και θα βλέπει πάντα με ενθουσιασμό ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχόμαστε στον Λαο Σι κο Τσαγνκ Κετζούν Στέλιο να συνεχίσει με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο την εξάσκηση και διάδοση της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής.» δήλωσε ο διευθυντής του ΕΠΟΣ Δάσκαλος Σταυρίδης Ιορδάνης.
Αφιέρωμα στστην ημερίδα γίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ναού Σαολίν. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ>