Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν στη συνεχή προσπάθεια διάδοσης των τεχνών του, δείχνοντας ευαισθησία σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 9:00πμ παρουσίαση και μάθημα γνωριμίας στο Σαολίν Ρόου Τσουάν «Mαλακή γροθιά» [Κιν: Shàolín róu quán 少林 柔拳] και Τσι Γκον, στον άκρως ευπρόσδεκτο χώρο του Κ.Σ. ΑμεΑ ΕΛΠΙΔΑ Θεσσαλονίκης. Ο διευθυντής κος Μητσιόπουλος Χρήστος στη συνέχεια της πρώτης επικοινωνίας και πρότασης που είχε με το ΕΠΟΣ, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά το Δάσκαλο Σι Μιάο Γιουάν [κιν.: shìmiàoyuán 释妙原] – Βασιλόπουλο Ιωάννη ο οποίος είναι Επίσημα Αναγνωρισμένος Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών του ΕΠΟΣ.
Η παρουσίαση αυτή έγινε στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης ένταξης των τεχνών του Ρόου Τσουάν και Τσι Γκον στην άσκηση των ΑμεΑ και των φροντιστών τους. Συμμετείχαν αρχικά φροντιστές και μέλη του συλλόγου καθώς και βετεράνοι Σπουδαστές.
Ο δάσκαλος Μιάο Γιουάν παρουσίασε πρωτύτερα επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση του ΕΠΟΣ με πλέον αποδεδειγμένα οφέλη της άσκησης των συγκεκριμένων αυτών τεχνών. Εξήγησε το διπλό της ευεργετικής υπόστασης των ασκήσεων στο σώμα και το νου και τον τρόπο που γεφυρώνονται οι σχέσεις μεταξύ ΑμεΑ και φροντιστών.
Οι συμμετέχοντες ήταν άκρως δεκτικοί και παρακολούθησαν ένα αρκετά απαιτητικό παρόλη την ηλικία τους,και συνάμα πλούσιο πρόγραμμα αρχίζοντας με παραδοσιακά γυμνάσματα σε Σαολίν Τσι Γκον και στη συνέχεια γνώρισαν την Μαλακή Γροθιά του Σαολίν που αποτελεί την πρόγονη και παραδοσιακή μορφή του Τάι Τζι Τσουάν.
Κατά την εξάσκηση επεξηγήθηκε ότι το Σαολίν Ρόου Τσουάν ξεφεύγει από την οποιαδήποτε αεροβική άσκηση και εξηγήθηκαν μηχανισμοί δράσης του στη βελτίωση νευροεκφυλιστικών και άλλων νόσων νόσων όπως Parkinson, Altzheimer αρθρίτιδας και άλλων.
Αναφέρθηκε το πόσο ευπροσάρμοστη μπορεί να γίνει η άσκηση στις ιδιαίτερες απαιτήσεις/ανάγκες του κάθε ασκούμενου, ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματότυπο.
Εξηγήθηκε η προέλευσή του και έγινε μια εισαγωγή στις στις αρχές και την κουλτούρα του Σαολίν, μέσα από τις μαχητικές αρετές και τις Πέντε Δεξιότητες που σταδιακά αναπτύσσει ο ενασχολούμενος με το Ρόου Τσουάν.
Ο υπεύθυνος του συλλόγου κος Μητσιόπουλος ευχαρίστησε το δάσκαλο Μιάο Γιουάν και Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν και δέχτηκε να φιλοξενήσει τμήματα εξάσκησης των τεχνών αυτών του Σαολίν για όλες τις ηλικίες, σωματότυπους. Δεσμεύθηκε δε να γίνει παρουσίαση και αποκλειστικά σε ΑμεΑ. Να σημειώσουμε ότι ο Κ.Σ. ΑμεΑ ΕΛΠΙΔΑ είναι και επίσημο μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ. Το πρόγραμμα και την παρουσίαση παρακολούθησε και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και αθλητής (ποδηλασία, σφαίρα και δίσκο) κος Γιώργος Μαζαράκης.
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον με το πέρας της παρουσίασης για την κουλτούρα του Σαολίν και τη ζωή των μοναχών. Ο δάσκαλος Μιάο Γιουάν μοιράστηκε κάποιες από τις εμπειρίες του από το πρόσφατο ταξίδι στο Σαολίν. Δόθηκε επίσης αρκετή επεξήγηση στη σημαντικότητα της διατροφής στην καθημερινότητα και τεκμηριώθηκε και επιστημονικά το πολλαπλό όφελος της χορτοφαγίας, αναπόσπαστο κομμάτι του ζωής στο Σαολίν.