| Καιρός στην Αθήνα: 13°C - Eνημέρωση: 12/22/2024 11:50 ΠΜ
Μια μοναδική εμπειρία βίωσε η κοινότητα από το 11ο Σύστημα Προσκόπων της τοπικής Εφορίας Αναλήψεως κατά την πρόσφατη δράση του, για την οποία μερίμνησε εξ ολοκλήρου Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΟ.ΣΑ.Θ. Αληθινή Ατραπός. Η δράση είχε τίτλο «Γνωριμία με τις τέχνες του Σαολίν» και πραγματοποιήθηκε στη λέσχη του Κέντρου Σαολίν Θεσσαλονίκης την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 5:00μμ. Την επιμέλεια ανέλαβε ο υπεύθυνος της σχολής κος Βασιλόπουλος Ιωάννης.
Ο σκοπός της δράσης , ήταν να γίνει γνωριμία με την κουλτούρα του Σαολίν και συγκεκριμένα τις εσωτερικές τέχνες όπως το Τσι Γκον και το Σαολίν Ρόου Τσουάν [Κιν.: Shàolín Róuquán Nèigōng 少林柔拳内功] την πρόδρομη μορφή του διαδεδομένου Ταϊ Τζί Τσουάν [κιν.: tàijí quán 太极拳].
Το κέντρο δέχθηκε με μεγάλη χαρά μια επιλεγμένη ομάδα προσκόπων που προσήλθε στο κέντρο με την επίσημη ενδυμασία και αποτελούνταν από τον αρχηγό του 11ου συστήματος κο Καρύδα Κωνσταντίνο και τους ανιχνευτές Ιωαννίδη Δημήτρη, Λεονταράκη Αντώνιο, Δημητρίου Ιωάννη, Κωνσταντινάκη Φώτιο και Δημητρίου Μιχαήλ.
Η ομάδα αρχικά έλαβε δώρο περγαμηνή με την Μαχητική Αρετή του Σαολίν Γου Ντε [Κιν.: WǔDé 武德] η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξάσκησης στις Τέχνες του Σαολίν. Έγινε επίσης αναφορά στους «τέσσερις θησαυρούς της μελέτης του Σαολίν » [Κιν.: Shàolín wénfángsìbǎo 少林文房四宝] και μοιράστηκε έντυπο υλικό.
Ακολούθησε διδασκαλία βασικών αρχών Τσι Γκον [Κιν.: qìgōng 气功], αφήνοντας έκπληκτη την ομάδα, η οποία ανυποψίαστη δεν περίμενε ότι οι τόσο απλές κινήσεις θα έφερναν στα όρια τις σωματικές τους αντοχές. Παρόλη την καταπόνηση τα χαμόγελα της ομάδας ήταν μόνιμα εκεί προχωρώντας έτσι με γαλήνη στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης που ήταν το Ρόου Τσουάν [κιν.: róu quán 柔拳].
Oι αρμονικές κινήσεις της πρώτης άοπλης δεξιότητας, συμπληρώθηκαν με κάποιες τεχνικές αυτοάμυνας και ολοκληρώθηκαν με ασκήσεις καθιστού διαλογισμού, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα, τα πλεονεκτήματα της άσκησης στις τέχνες του Σαολίν, τη σχέση Δασκάλου Μαθητή, τη διαφορά του Τσαν από άλλα εσωτερικά μονοπάτια, την ιστορία του Σαολίν, κ.α
Εμφανώς ενθουσιασμένος ο αρχηγός του 11ου συστήματος κος Καρύδας Κωνσταντίνος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι! Κοντεύαμε πάνω από τρείς ώρες, λαμβάνοντας την ποικίλης μορφής γνώση με χαρά δίχως να καταλάβουμε πως πέρασε ο χρόνος. Διαπιστώσαμε ότι, οι κατά τα φαινόμενα απλές ασκήσεις, είχαν εκθετικό συντελεστή δυσκολίας. Κατανοήσαμε ότι οι αρχές του Σαολίν και ειδικά η μαχητική αρετή συνάδουν με τις αρχές του προσκοπισμού και με τον σκοπό της συγκεκριμένης μας δράσης. Άλλωστε ο ιδρυτής του προσκοπισμού λόρδος Mπάντεν Πάουελ ( eng. Lord Baden Powel ) 1857-1941 είχε πει κάτι που ταιριάζει με το Σαολίν πως: Μέσα από τις ενέργειές μας προσπαθούμε να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε. Σίγουρα θα προτείνουμε την δράση αυτή και σε άλλα ευρύτερα τμήματα των προσκόπων και θα ορίσουμε μια πιο συντονισμένη δραστηριότητα.»