| Καιρός στην Αθήνα: 10°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 9:20 ΠΜ
Την Δευτέρα 11 Ιουλίου, 2016, η ομάδα του ΕΠΟΣ, επισκέφθηκε το ναό των Λευκών Αλόγων [Κιν.: báimǎ sì白马寺], στη Λούο Γιανγκ. Η επίσκεψη αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση στο πολιτιστικό οδοιπορικό της ομάδας του ΕΠΟΣ στην Κίνα, αφού είναι το μέρος όπου ξεκίνησε την πνευματική του αναζήτηση ο Έλληνας δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό το 1993.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από το κοιμητήριο του Ναού, στο οποίο οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες του ΕΠΟΣ συνοδεύοντας τους Δασκάλους τους, απότισαν τον πρέποντα φόρο τιμής μπρος στη παγόδα του Σεβάσμιου Σι Χάϊ Φα [Κιν.: hǎi fǎ fǎshī 海法法师], Δάσκαλο του Γιαν Τζουό.
Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφτηκε τα κελιά των μοναχών, για να δουν τον τελευταίο εναπομείναντα δάσκαλο της γενιάς του Σι Χάϊ Φα, το Γηραιό Σι Γου Τσαν. Ο γέροντας αν και σε πολύ προχωρημένη ηλικία και σχεδόν κατάκοιτος, αναγνώρισε τον Έλληνα Δάσκαλο και υποδέχτηκε τους Σπουδαστές και τις Σπουδάστριες του ΕΠΟΣ, καλωσορίζοντας τους έναν έναν ξεχωριστά και προσφέροντάς τους τις πλέον εγκάρδιες ευχές του.
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στους χώρους του Νότιου Δόγματος, όπου υπάρχουν ακριβή αντίγραφα με αίθουσες και κτήρια, από τις χώρες της Ταϊλάνδης, της Μιανμάρ και της Σρι Λάνκα. Ακριβώς δίπλα, υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο της Μεγάλης Στούπας του Σάντσι στην Ινδία. Το όλο έργο είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος δάσκαλος Σι Χάϊ Φα και ολοκληρώθηκε αισίως 14 χρόνια μετά το θάνατό του.
Η ομάδα κατευθύνθηκε στον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες του ναού των Λευκών Αλόγων, όπου ο δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό παρουσίασε, τα ιερά κειμήλια του ναού με βασικότερα τους τύμβους των επιφανών μοναχών Νταρμαράκσα [Κιν.: Zhúfǎlán 竺法兰] και Κασιάπα Ματάνγκα [Κιν.: Jiā yè mó téng 迦叶摩腾].
Περνώντας μέσα από ένα καταπράσινο κήπο και λίμνες πλημμυρισμένες από λωτούς, η ομάδα του ΕΠΟΣ ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο ναό των Λευκών Αλόγων, επισκεπτόμενη την Παγόδα Τσιγιούν [Κιν.: qí yún tǎ 齐云塔] που έχει χτιστεί το 12ο αιώνα κατά τη Δυναστεία των Τζιν [Κιν.: Jīncháo 金朝| 1115 – 1234] και θεωρείται η παλιότερη στην Κίνα αλλά και το γυναικείο μέρος του ναού.