| Καιρός στην Αθήνα: 12°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 9:50 ΠΜ
Με την ημερίδα για το σχολικό εκφοβισμό [Bullying], ολοκλήρωσε τις πολιτιστικές του δράσεις για τη φετινή σεζόν, Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα, στις 29 Ιουνίου 2017. Mέλη, φίλοι, σπουδαστές και σπουδάστριες του ΕΠΟΣ, μαζί με δασκάλους από τα συνεργαζόμενα σωματεία, έτυχαν θερμής υποδοχής το απόγευμα της Πέμπτης, από την υπεύθυνη του μουσείου, κα Ειρήνη Σπανού. Η κα Σπανού με φιλική και ευχάριστη διάθεση, έκανε μία σύντομη ξενάγηση στο μουσείο, την ιστορία και τα εκθέματα του, αφήνοντας το κοινό του ΕΠΟΣ με έκφραση θαυμασμού και υπερηφάνειας.
Στη συνέχεια, ο Γεν. Διευθυντής κ. Σταυρίδης Ιορδάνης, υποδέχθηκε τους επίσημους καλεσμένους και ομιλητές της ημερίδας, την Εγκληματολόγο Δρ. Σβουρδάκου Δέσποινα, Καθηγήτρια της Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού - Κουνγκ Φου κ. Σταμούλη Λάμπρο και τους οδήγησε στην αίθουσα διαλέξεων του μουσείου.
Η ημερίδα ξεκίνησε με το σύντομο καλωσόρισμα των παρευρισκομένων και την παρουσίαση των ομιλητών από τον Κύριο Σταυρίδη, ο οποίος τόνισε πως ο Σχολικός Εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται πλέον έντονα και στην Ελλάδα. Είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, του οποίου η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καθίσταται επιτακτικά αναγκαία. Απαιτείται σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Ο Γεν. Διευθυντής του ΕΠΟΣ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μαραθώνα Κύριο Ηλία Ψινάκη για την βοήθεια του, την Κυρία Σπανού Ειρήνη για την ευγενή παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου του μουσείου, τον κύριο Παντελιά Αντώνη για την σημαντική του στήριξη και βοήθεια, τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ. κύριο Σταμούλη και τη Δρ. Σβουρδάκου για την πολύτιμη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δρ. Σβουρδάκου, η οποία μίλησε για τα αίτια της βίας και το πως αναπαράγει τις παθογένειες της ίδιας της κοινωνίας. Τη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών και το σχολικό εκφοβισμό ο οποίος δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά έχει το στοιχείο της επανάληψης. Το πώς αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν τροχοπέδη στην μάθηση και οδηγούν στην αντικοινωνικότητα. Έγινε αναφορά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που μπορεί να γίνει μόνο με την σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ίδιων των παιδιών και των γονιών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συμπαγής οικογένεια, η διέξοδος στον αθλητισμό και προπαντώς η καταστολή της αδιαφορίας.
Την ημερίδα ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΟΓΚΦ, κ. Σταμούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση που πρέπει να έχει ο Εκπαιδευτής απέναντι στους Σπουδαστές και τους γονείς και πώς με την έμπρακτη συμμετοχή του μπορεί να προλάβει καταστάσεις βίας, φόβου και ανασφάλειας και να ανδρώσει ισχυρές προσωπικότητες.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και ανοικτό διάλογο από τους παρευρισκόμενους οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές, ενώ ο Γεν. Διευθυντής του ΕΠΟΣ, βλέποντας το έκδηλο ενδιαφέρον του κοινού, δεσμεύτηκε να συνεχίσει με την καινούρια εκπαιδευτική περίοδο και άλλες ομιλίες για το φλέγον αυτό θέμα που προβληματίζει όλους, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.