Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική ημερίδα «6 Αρμονικές Ασκήσεις – Λίου Χε Γκονγκ [κιν.: Shàolín liùhé gōng 少林六合功]», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, στην Αρτέμιδα, την οποία υλοποίησε Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν.
Στην εκπαιδευτική ημερίδα διδάχθηκε και αναλύθηκε το Λίου Χε Γκονγκ, μια τέχνη εσωτερικών ασκήσεων που είναι η αρχέγονη ρίζα του Τάϊ Τζι Τσουάν, από το δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓], ιδρυτή του ΕΠΟΣ και επίσημο εκπρόσωπο του Σαολίν στην Ελλάδα.
Αναλυτικά παρουσιάστηκαν οι Δεξιότητες:
1. Σπρώχνοντας το βουνό με το ένα χέρι [Κιν.: dānshǒutuīshān 单手推山]
Καθάρισμα και ενδυνάμωση των πνευμόνων
2. Ο Αέρας κουνάει την Ιτιά [Κιν: fēngbǎiliǔ 风擺柳]
Καθάρισμα και ενδυνάμωση της Σπλήνας
3. Αγκαλιάζοντας το Φεγγάρι-[Κιν.: huáizhōng bàoyuè 怀中抱月]
Καθάρισμα και ενδυνάμωση του Συκωτιού
4. Υποταγή του Τίγρη [Κιν.: fúhǔshì 伏虎勢]
Εξισορρόπησης της εσωτερικής θερμοκρασίας των οργάνων.
5. Στηρίζοντας τον Ουρανό με την Παλάμη [Κιν.: tuòtiānzhǎng 拓天掌]
Καθάρισμα και ενδυνάμωση της Καρδιάς
6. Η Παλάμη που υποτάσσει το Δράκο [Κιν.: jiànglóngzhǎng 降龙掌]
Καθάρισμα και ενδυνάμωση των Νεφρών.
Σχετικά με το Λίου Χε Γκονγκ
Οι 6 Αρμονικές Ασκήσεις ή Δεξιότητες είναι μία από τις πιο παλιές διδασκαλίες του Σαολίν, ανήκουν στο «Σαολίν Τσαν Τσι Τζιαν» [κιν.: Shàolín chǎnqìjiàn 少林产气健] και δεν έχουν μεταβληθεί στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ένα σετ ασκήσεων που σκοπό έχουν την ενίσχυση της υγείας, την επίτευξη της πνευματικής διαύγειας και την αποβολή του άγχους και της κατάθλιψης. Κάθε μια από τις έξι κινήσεις και στάσεις αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό όργανο του σώματος, όπως η καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, σπλήνα, συκώτι, και σε διαφορετικά κανάλια μεσημβρινών. Πρόκειται για μια ρουτίνα Τσιγκόν σε κίνηση κι έχει εμφανέστατα τα στοιχεία μιας στοιχειώδους ή πρωτότυπης μορφής Τάϊ Τζι Τσουάν [Κιν.: Tàijíquán 太极拳]. Η βασική κίνηση με τα πόδια «περπάτημα γάτας» [Κιν.: miáoxíng 猫行] μοιάζει με μια παραλλαγή του «Συστρεφόμενου βήματος» [Κιν.: Zuoyou Lōuxī Àobù, 左右搂膝拗步] του Τάϊ Τζι Τσουάν, ενώ παράλληλα διδάσκει τη χρήση των εννοιών της «Στρέψη, Βύθιση, και Κατεύθυνση» που είναι βασική διδασκαλία στο Τάϊ Τζι Τσουάν.