| Καιρός στην Αθήνα: 15°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 2:50 ΜΜ
Πλήρης αναπνοή [Κιν.: qìxī 气息] είναι το προχωρημένο στάδιο ελέγχου της ζωτικής ενέργειας [Κιν.: tǒngzhì jīngqì 统治精气] και ορίζεται γενικά ως ο ρυθμικός έλεγχος της αναπνοής. Αν και αυτή η ερμηνεία μπορεί να ακούγεται σωστή λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές πρακτικές, δεν καλύπτει την πλήρη έννοια του όρου. Ο όρος Τσισί προέρχεται από το σανσκριτικό όρο Πραναγυάμα [prāṇāyāma] [Κιν.: bōrěxiūxíng 般若修行]. Στα σανσκριτικά Πράνα [prāṇā] σημαίνει «αναπνοή», τη «ζωτικής σημασίας ενέργεια» ή τη «δύναμη ζωής» [Κιν.: qì 气] ενώ Γυάμα [yāma] σημαίνει «έλεγχος ή άσκηση» [Κιν.: xī 息].
Η σημασία της Σωστής αναπνοής
Η Σωστή αναπνοή στο Σαολίν [Κιν.: Shàolínqìxī 少林气息] αναφέρεται στην πρακτική του ελέγχου του Τσι, το στοιχείο ζωής στο σώμα. Το Τσισί κρατά το κλειδί της χρησιμοποίησης αυτής της βιοενέργειας για να επιτευχθεί βελτιωμένη φυσιολογία και πνευματική ανύψωση. Ως αποτέλεσμα των καθημερινών πιέσεων της σύγχρονης αστικής ζωής, της αυξανόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των αυξανόμενων επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και της μείωσης του στρώματος του όζοντος, η αναπνοή έχει γίνει πιο ρηχή και γρήγορη. Αυτό είναι πρόδρομος για πολλές χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες.
Αργή [Κιν.: màn 慢], χαλαρωτική [Κιν.: ānxián 安闲] και βαθιά αναπνοή [Κιν.: shēn 深] είναι ότι ακριβώς χρειάζεται για να αναπνέετε πλήρως. Αν και το συνολικό χρονικό διάστημα που απαιτείται για έναν ενιαίο κύκλο αναπνοής ποικίλει από άτομο σε άτομο, χρειάζεται να τηρούνται συγκεκριμένες αναλογίες των περιόδων που απαιτούνται για την εισπνοή, το κράτημα, την εκπνοή και την άπνοια. Η περίοδος που χρειάζεται για την εκπνοή πρέπει να είναι διπλάσια από αυτή που χρειάζεται για την εισπνοή.
Κάνετε πρακτική εισπνοής εκπνοής, χωρίς ενδιάμεση διακοπή. Κατόπιν, όταν αισθάνεστε έτοιμοι, κρατήστε την αναπνοή σας για μια μικρή διακοπή που είναι άνετη. Με τη συνεχή πρακτική, αυτή η μικρή διακοπή μπορεί να επεκταθεί σε μια διάρκεια που είναι διπλή ότι της εισπνοής ή ίσα με εκείνη της εκπνοής. Όσοι έχουν καταφέρει να εμπεδώσουν την Πλήρη Αναπνοή, κρατούν τις μικρές διακοπές τους τέσσερις φορές τη διάρκεια της εισπνοής και διπλάσια της εκπνοής.
Αυτό βοηθά την ανακούφιση σε αρκετές αναπνευστικές ασθένειες, βελτιώνει την οξυγόνωση του σώματος και βοηθάει στον κυψελιδικό αερισμό. Η διαδικασία απαιτεί να εισπνέετε, να κρατάτε την αναπνοή σας και να εκπνέετε για να επιτρέψετε στο πρόσφατα οξυγονωμένο αίμα να φθάσει στους μυς του λαιμού σας, τη γλώσσα, το λαιμό, τη μύτη, τα αυτιά, τα μάτια και τον εγκέφαλο, και την ολόκληρη ευαίσθητη περιοχή του κρανίου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε πονοκέφαλο, ή είστε καταπονημένοι, κουρασμένοι, εάν πάσχετε από αϋπνίες και στρες.
Οδηγίες για τις ασκήσεις αναπνοής
Για να κατανοήσουμε τη λογική πίσω από αυτές τις ασκήσεις αναπνοής, είναι καλύτερο να γίνει κατανοητή η κατάσταση της αναπνοής όταν κοιμόμαστε. Η συχνότητα της αναπνοής μειώνεται σημαντικά. Σχεδόν κάθε ώρα, το δεξιό ή αριστερό ρουθούνι γίνεται διαδοχικά πιο ενεργό και επιτρέπει στο άλλο ρουθούνι να ξεκουραστεί κι επιτρέπει την έκκριση βλέννας παρασύροντας όλα τα αλλεργιογόνα μόρια. Το δεξί ρουθούνι στην Κινεζική παραδοσιακή ιατρική, αντιπροσωπεύει το “Ηλιακό Κανάλι”. Αυτή είναι η πλευρά για τη δραστηριότητα και τον αθλητισμό. Το αριστερό ρουθούνι αντιπροσωπεύει το “Κανάλι του Φεγγαριού” και είναι καλό για τη διανοητική δραστηριότητα και τη δημιουργική εργασία.
Η διαδικασία της αναπνοής μπορεί να διαιρεθεί σε εισπνοή [Κιν.: xī 吸 | Σανσκρ.: pūraka ], εκπνοή [Κιν.: hū 呼 | Σανσκρ.: rechaka], κράτημα του αέρα στους πνεύμονες και διατήρηση κενού χωρίς αέρα μεταξύ εκπνοής και εισπνοής μεταξύ αναπνοών.
Στόχος των ασκήσεων αναπνοής που πρέπει πάντα να γίνονται κάτω από την καθοδήγηση ενός καταρτισμένου, πεπειραμένου δασκάλου, είναι να μειώνει τις αναπνοές από 16 κύκλους ανά λεπτό σε μόνο 4 ανά λεπτό. Ένας μέσος ενήλικος αναπνέει 16 έως 18 φορές ανά λεπτό, ποικίλει σύμφωνα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, της σωματικής δραστηριότητας, του βάρους, κ.λπ. Προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αυτό, ο κύκλος αναπνοής πρέπει να παραταθεί από 4 δευτερόλεπτα σε 15 δευτερόλεπτα. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς οποιαδήποτε πίεση στους πνεύμονες, το διάφραγμα ή τους θωρακικούς μυς.
Μια ιδανική τοποθεσία για να αρχίσετε τις ασκήσεις αναπνοής είναι ένα καθαρό ήρεμο δωμάτιο που βλέπει προς την Ανατολή ή το Βορρά. Ο καλύτερος χρόνος στην πρακτική Τσισί είναι νωρίς το πρωί ή κατά τη δύση του ήλιου. Το δωμάτιο πρέπει να έχει επαρκή καθαρό αέρα, χωρίς υγρασία. Αποφύγετε τα εκτεθειμένα σε σκόνη και δυνατό αέρα μέρη. Επίσης φροντίστε το μέρος που θα επιλέξετε να μην είναι ζεστό ή κρύο, απλά να έχει μια υποφερτή θερμοκρασία.
Ξεκινήστε την άσκηση στην Πλήρη Αναπνοή φροντίζοντας να κάνετε όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείτε. Με τον καιρό θα σας γίνει συνήθεια και θα αναπνέετε σωστά σχεδόν όλη μέρα.
Τύποι Πλήρους Αναπνοής
Το φως της φρόνησης [Κιν.: xìnliàng 囟亮 | Σανσκρ.: Kapalabhati]
Η τεχνική αναπνοής Σιν Λιά χρησιμοποιείται συγκεκριμένα για να καθαρίσει. Αφαιρεί τη βλέννα από τις διόδους του αέρα, ανακουφίζει την ένταση και καθαρίζει τους πνεύμονες. Αυτό επιτυγχάνεται σκοπίμως γρήγορης κοιλιακής αναπνοής. Η αναπνοή είναι σύντομη, γρήγορη, και ισχυρή χρησιμοποιώντας τους πνεύμονες ως αντλία, και δημιουργώντας πολύ πίεση στις διόδους του καθαρού αέρα, στους πνεύμονες μέσω των ρουθουνιών. Σιν [Κιν.: xìn 囟 - σανσκριτικό.: Kapala] σημαίνει «το κρανίο,» και Λιά [Κιν.: liàng 亮 | Σανσκρ.: bhati] «Φώτιση».
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτές τις τεχνικές επειδή υπάρχει ένας κίνδυνος έντασης στην αναπνοή. Μπορούμε επίσης να ζαλιστούμε όταν αναπνέουμε γρήγορα για αυτόν τον λόγο ολοκληρώνουμε πάντα την πρακτική Σιν Λϊάνγκ με μερικές αργές χαλαρές αναπνοές. Είναι σημαντικό να μην αναπνέουμε γρήγορα για μεγάλα διαστήματα. Μετά από μερικές γρήγορες αναπνοές πρέπει να κάνουμε μερικές αργές δίνοντας έμφαση στη μακροχρόνια εκπνοή.
Η αναπνοή Καθαρισμού [Κιν.: dàngdízhe 荡涤着 | Σανσκρ.: Ujjayi]
Η αναπνοή Καθαρισμού ή Αναπνοή του Ωκεανού όπως είναι πιο γνωστή, είναι διαφραγματική αναπνοή ή οποία γίνεται με εισπνοή αέρα μέσω των δύο ρουθουνιών με τη γλώσσα στον ουρανίσκο να κρατά μερικώς κλειστή τη γλωττίδα και τα χείλη κλειστά. Ο αέρας πρώτα τοποθετείται στο κάτω μέρος της κοιλιάς μετά γεμίζει την πλάγια θωρακική κοιλότητα και τέλος την θωρακική χώρα. Το Τανγκντί Τζε μεταφράζεται ως «καθάρισμα του λαιμού και έλεγχος του θώρακα». Αυτό το μερικό κλείσιμο του ουρανίσκου και των χειλιών παράγει έναν συνεχή ήχο που ονομάζεται “ο ήχος του Ωκεανού”. Ο ήχος αυτός πρέπει να έχει μια χαμηλή αλλά ομοιόμορφη ένταση και να ακούγεται ευχάριστα. Ο εμποδισμός του αέρα στη μύτη πρέπει να αποφευχθεί συνεπώς κανένας ρινικός ήχος δεν πρέπει να ακούγεται. Μια παρατεταμένη πλήρης μικρή διακοπή πρέπει να γίνεται, χωρίς οποιοδήποτε κενό μόλις ολοκληρωθεί η εισπνοή.
Παρατείνετε τη μικρή διακοπή αυτή όσο είναι δυνατό και εκπνεύστε ομαλά και αργά. Όταν η αναπνοή γίνεται σωστά, η εκπνοή ολοκληρώνεται αργά και σταθερά μέσω του αριστερού ρουθουνιού.
Οι ασκήσεις πλήρους αναπνοής του Σαολίν είναι μια μορφή χαλάρωσης και επομένως, όταν ασκούνται τακτικά, οδηγούν στην ανακούφιση ή πρόληψη των συμπτωμάτων που συνδέονται συνήθως με το στρες, η οποία μπορεί να περιλάβει τη υψηλή πίεση αίματος, τους πονοκέφαλους, στομαχικές διαταραχές, την κατάθλιψη, την ανησυχία, το άγχος κ.α.
Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα