| Καιρός στην Αθήνα: 11°C - Eνημέρωση: 22/01/2025 7:50 ΜΜ
Η ιστορία Διαφορετική αντίληψη της γεύσης [κιν.: bùtóngdegǎnzhīwèijué 不同的感知味觉] από το βιβλίο «Η ζωή του Δάσκαλου Χουνγκ Γι» [κιν.: Hóngyī dàshī niánpǔ 弘一大師年谱] του Λιν Τζι Τσινγκ ~ 1991 [κιν.: línziqīng 林子青].
Μια ημέρα, ο διάσημος εκπαιδευτικός Σια Μιαν Τζουν [Κιν.: xiàmiǎnzūn 夏丏尊 / 1886-1946] επισκέφτηκε το Δάσκαλο Χουνγκ Γι. Έμεινε μαζί του συζητώντας για θέματα του Πνεύματος και το μεσημέρι, όπως γίνεται συνήθως, ο Δάσκαλος προσκάλεσε τον καλεσμένο του για φαΐ.
Μην έχοντας περίσσευμα ο Μοναχός έδωσε το ρύζι του και τα λαχανικά του στον προσκεκλημένο του και κράτησε μόνο λίγα λαχανικά τουρσί για εκείνον.
Βλέποντας τον Δάσκαλο Χουνγκ Γι να τρώει μόνο αυτό, ο Σια Μιαν Τζουν ρώτησε:
“Δάσκαλε, δεν νομίζετε πως τα λαχανικά τουρσί είναι πολύ αλμυρά;”
“Το Αλάτι προσφέρει την ιδιαίτερη γεύση του.” Απάντησε ο Μοναχός.
Ο Σια Μιαν Τζουν, έσκυψε το κεφάλι του και συνέχισε το γεύμα του. Όταν και οι δύο τελείωσαν, ο Χουνγκ Γι, σηκώθηκε και σέρβιρε μια κούπα ζεστό νερό στον καλεσμένο του και μια κούπα ζεστό νερό στον εαυτό του μιας και δεν είχε καθόλου τσάι.
Παίρνοντας την κούπα στα χέρια του ο κύριος Σια ρώτησε και πάλι.
“Δάσκαλε, δεν έχετε τσάι; Πως μπορείτε και πίνετε βραστό νερό κάθε μέρα;”
“Το απλό βραστό νερό έχει επίσης μια ιδιαίτερη γεύση, που προσφέρει, μόνο που είναι πολύ γλυκιά.” Απάντησε ο Δάσκαλος απολαμβάνοντας το ζεστό νερό του.
Ο Δάσκαλος Χουνγκ Γι [Κιν.: Hóngyī dàshī 弘一大師 | 1880 ~ 1942], ήταν ένας Βουδιστής Καλόγερος, Μουσικός, Ζωγράφος, Καλλιγράφος, Ποιητής και Δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Τιαντζίν [Κιν.: Tiānjīn 天津]. Το 1916 πέρασε 21 μέρες σε ένα μοναστήρι στη Χανγκ Τζου [Κιν.: Hángzhōu 杭州], βιώνοντας τη Πνευματική Ζωή του Βουδισμού. Έτσι το 1917 αποφασίζει και ορκίζεται σαν δόκιμος και ένα χρόνο μετά τον Ιούλιο του 1918, γίνεται Μοναχός στο Ναό “Η Πηγή του Τίγρη” [Κιν.: hǔpǎosì 虎跑寺] κάτω από τις οδηγίες του Δάσκαλου Λιάο Γου [Κιν.: liǎowùhéshang 了悟和尚]. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ασχολήθηκε μόνο με τη Βουδική Διδασκαλία και την καλλιγραφία, η οποία χαρακτηρίζεται από απλότητα και θεωρείται μοναδική. Ο Δάσκαλος Χουνγκ Γι επέτυχε τη Νιρβάνα στις 13 Οκτωβρίου του 1942.